Tidligere denne uken var Trine og jeg to solrike dager i Barcelona på en eksklusiv pressetur for å lære om prosessen om hvordan Cava lages hos verdens ledende Cavaprodusent Codorníu. Dette er mildt sagt veldig interessant for oss matinteresserte og særlig for en matteknolog som meg.
En times kjøretur fra byen ligger Codorníus hovedanlegg i vakre omgivelser med flotte store trær, lavendelblomster, fontener og ikke minst drueplanter.
Her fikk vi møte deres vinmaker Bruno Colomer i deres Cellar Jaume, hvor vi fikk en grundig presentasjon av ulike typer Cava som er laget av ulike druetyper og blanding av Chardonnay, Pinot Noir, Xarel.lo, Macabeo og Parellada. Codorníu er etablert i 1551 (like før Colombus oppdaget Nord-Amerika) og produserte sine første cavaflasker i 1872. Deres aller mest kjente Cavaserie er Anna de Codorníu.
Etter cavasmakingen, fikk vi servert lunsj i Codorníus tidligere familiehus. Rettene bestod blant annet av sopprisotto med sprø parmesanflak og sprøstekt and på ananasskive med vaniljesjy. En meget interessant og spennende kombinasjon, og jeg fikk forklart av en sjarmerende husmorkokk hvordan retten ble laget.
Etter en deilig lunsj, spaserte vi videre til en omvisning i Codorníus nesten 500 år gamle vinkjeller, og vi vandret rundt i lange mørke tunneller av murstein med gamle og støvete vinflasker så langt øye kunne se.
Senere på kvelden fikk vi oppleve en restaurant med 3 Michelin stjerner, ABaC. Vi nøt oss gjennom en spesiallaget meny for anledningen, med 16 gastronomiske retter sammen med fantastiske vin og cava. Deres anerkjente kjøkkensjef Jordi Cruz er dommer i den spanske versjonen av Masterchêf. Vi fikk også se litt av den fasinerende kjøkkenaktiviteten, noe som er veldig sjelden man får muligheten til i en Michelinstjerne restaurant. Det var så mye å se på at jeg kunne faktisk ha stått der å bare observere gjennom hele kvelden! Mange av de rettene var asiatisk inspirerte og for første gang fikk jeg smake på svart blekksprutblekk, som jeg syntes var interessant, og merkelig nok, ganske godt. Jeg likte alle rettene, men cevicheøsters i en syrlig cocktail pisco sour var desidert min favoritt, som vises på første bildet i galleriet under. Det var helt magisk! Mot slutten av serveringen, ble det servert en morsom presentasjon av bærsorbet i leppestifter. Hele den magiske smaksseansen varte til klokken halv to på natta. Tiden gikk altfor fort!
Følg med i neste del hvor vi drar til en annen vingård, med en liten videoklipp fra hele turen i Barcelona!
Den fine t-skjorten er fra @scotchandsodanorway
Følg Just another food story på facebook og på Instagram @justanotherfoodstory, og hashtag gjerne med #justanotherfoodstory, dersom dere gjenskaper noen av oppskriftene på bloggen! :)